Börjar man tänka så finns ingen återvändo.

——

Den religiösa tron är ju i sig ett mysterium. Är det då inte lite förmätet att tro sig kunna förklara mysteriet, som mycket av teologernas skenfäktningar ger sken av?

——

Inom teologin finns det olika slags sanningsbegrepp. Tron förutsätter inte att allt behöver vara sant. Vissa saker går ju helt enkelt inte att tro på, men bara man inte tänker för mycket på det går det bra att tro ändå.

——-

Elin Grelsson Almestad, kontroversiell kulturskribent i G-P, slutar nu och flyttar till Stockholm. Grelsson Almestad, med starka vänstersympatier, har i sina krönikor inte dragit sig för att kritisera ägarfamiljen Hjörne. I sin avskedskrönika i tidningen skriver hon bl a att det hon kommer att sakna mest av Göteborg är promenadrundan kring Klippan och Röda sten. I detta är jag benägen att hålla med henne.

——-

I dagens värld har alltför många blivit så fastlåsta vid och beroende av den elektroniska underhållningen, att de knappast längre bryr sig om att söka verklig kunskap. Precis så som Ray Bradbury förutspådde i sin bok ”Farenheit 451”. Bradbury var både ett geni och en visionär.

——-

Göran Greider säger att Dawit Isaak är svensk. Det är väl en sanning med modifikation. Problemet med Isaak är ju att Eritrea inte godkänner dubbla medborgarskap och att han enligt de eritreanska myndigheterna fortfarande är eritrean. Isaak begick en tabbe när han inte avsade sig sitt eritreanska medborgarskap i samband med att han beviljades svenskt medborgarskap.

——

Muslimen utropar: Gud är en! Dvs 1 = 1.

Den kristne utropar: Gud är tre! Dvs 1 = 3.

——

Filosofin reflekterar kritiskt över hur saker och ting är. Det inkluderar att reflektera kritiskt på sociala, politiska och ekonomiska arrangemang. Det antyder alltid möjligheten att saker kunde vara annat än vad de är. Och bättre!

——-

Göran Rosenberg avfärdar jungfrufödsel men försvarar omskärelse. Handlar det inte i båda fallen om religiös identitet? Om man över huvud taget tror att det finns en Gud, är det då bara att välja och vraka bland gudagivna regler?

Annonser