Hur skulle världen ser ut om hela mänskligheten greps av denna mekanisering, om folk inte längre strävade efter att förkovra sig och vidga sina andliga vyer, utan i stället uppslukades av denna tingens likformighet? (Henri Bergson)

Den tekniska utvecklingen går allt fortare, och risken är att vi blir så upptagna av att hålla kontroll över att allting fungerar som det ska att vi inte längre förmår värdesätta vår samhörighet med andra människor och med den värld som är vår. I ljuset av detta blir sökandet efter någon att dela vårt liv och våra innersta tankar med viktigare än någonsin.

———

Den mesta av hjärnans tid går åt till mönsterigenkänning. I princip skulle en dator kunna bli hur intelligent som helst. Däremot är det ytterst tveksamt om en dator kan skapa det vi dagligen kallar medvetande.

———-

Vi har idag, inte minst i våra förorter, arga unga män som inte tror på det offentliga. Många av de här unga männen har haft massvis av kontakter med det offentliga. Men vad hjälper det när man redan tidigt under uppväxten av olika anledningar kommit snett i sitt förhållande till samhället. Ingen seriös kan tro att vi snabbt kan trolla bort detta. Att som Reinfeldt säga att man ska skärpa straffen visar bara att han tydligen inte förstått, eller hemska tanke, inte vill förstå.

———

”Ateister försöker genomdriva och påtvinga sitt trossystem på andra”, säger Fox News studiostjärna Dana Perino. Här kan man, för att uttrycka sig bibliskt, tala om en kvinna som har bjälkar i båda sina ögon. Fox News är den tv-kanal som mest bidrar till en fortsatt fördumning av det amerikanska folket. Bland andra tokigheter som Dana Perino fått framföra är att amerikanska ateister borde fråntas sitt medborgarskap.

——–

Universiteten i Europa genomgår just nu en kraftig förändring som inte är helt synlig för utomstående. En förändring som mer handlar om ekonomi och politik än om sökande efter kunskap. Dagens studenter är som autodidakter, eftersom de som regel i grundskola och gymnasium inte haft någon intellektuell förebild. När det gäller kulturkonsumtion väljer de i första hand det som är enkelt och lätt. (Viktor Pérez-Dioz)

———

Själv tänker jag då att det svenska biståndet till Somalia borde omdirigeras från multilaterala mjölsäckar, som bara försvinner på marknaden, till ett skolprogram med låt oss säga tusen demokratiska skolor med sekulär läroplan och lika många flickor som pojkar i bänkarna. Fast vilket parti skulle driva den frågan i ett välfärdsland i norr där skolan förvandlats till en marknad som man kan göra business av? (Lars Åberg i G-P)

———

SVT har på nätet en debattsajt kallad ”SVT Debatt”. Det märkliga med detta debattforum är att det förekommer debattinlägg som inte får kommenteras. En ganska märklig form av debatt kan man tycka.

———

Datateorier är inte värda mer än det faktaunderlag som ligger till grund för teorierna. Ytterst är det alltid verkligheten som gäller.

Annonser