Gör alltid det rätta!

Det gläder

somliga människor

och förvånar resten.

(Mark Twain)

—-

Författaren, läkaren och debattören Theodore Dalrymple skriver en debattartikel med rubriken ”Fotboll borde förbjudas”. Han uttrycker sig så här: Om våra regeringar verkligen brydde sig om vårt välbefinnande vore ett förbud mot alla former av idrott en av de första åtgärder de skulle vidta. Idrott är, generellt sett, den största enskilda orsaken till skador i västvärlden. En liten artikel i British Medical Journal för några år sedan konstaterade att enbart i Storbritannien orsakar idrotten 18 000 000 skador per år, skador som sträcker sig från obetydliga till det dödliga. Vilken annan aktivitet skulle inte bara tillåtas utan aktivt uppmuntras om den orsakade så många skador? Om till exempel filatelister ådrog sig bara en bråkdel så många skador till följd av sin hobby, skulle vi kanske få höra krav på att förbjuda frimärkssamlandet som en fara för folkhälsan och skadlig för ekonomin (räknat i förlorade arbetsdagar)? Varför då denna tolerans mot idrotten?  Ingen ska komma och säga att det finns hälsovinster med idrott som inte kan uppnås utan sådana risker. Utan idrotten skulle våra sjukhus vara betydligt mindre kostsamma. En rask promenad – så länge man håller sig inom räckvidd för mobilnätet, för den händelse man behöver hjälp – är lika bra för kroppen som någon idrott och inte alls lika farligt. Det är hälsosammare även för sinnet eftersom det främjar lugn reflexion snarare än febrig upphetsning. Av alla sporter är fotboll förstås den värsta för den skadar inte bara spelarna utan även åskådarna och dem som intresserar sig för den. Om fotboll hade förbjudits, som man förvisso borde ha gjort, skulle åtminstone sjuttiotre personer i Egypten som nu är döda fortfarande vara i livet. Publikens uppträdande i Port Said visar tydligt att det är skadligt för hjärnan att titta på fotboll och att det hindrar människor från att tänka och bete sig ordentligt.

—-

Till Joyce Carol Oates ”Dagbok 1973-1982” återvänder jag gärna. Där finns så mycket att hämta för eftertanke och begrundan.

Den 29 maj 1976: – Det som händer på ett papper är så betydelselöst i jämförelse med vad som händer i ens huvud att en samling arbetsutkast bara skulle förbrylla den som studerade dem… Det skulle var vilseledande att arbeta med en författares kopierade anteckningar; mycket är en förklädnad.

Vad är konst? Allt det som vi inte kan vara? Inte styra?

Den 28 sep 1976:- William James säger att det är sanning som fungerar… Att sanning är det som frigör energi. Ingen frisk människa kan acceptera det, inte mindre än vad James själv (misstänker jag) accepterade det; icke desto mindre är ”sanning” det som överlever och för att överleva måste det besegra sina fiender … måste krossa dem. Alltså sveper den kristna trons lidelsefulla oförnuft bort alla oliktänkande.

Den 24 feb 1977: – Men om jag redan är fri, om det inte finns något som håller mig tillbaka, om ingen bryr sig om konsekvenserna av min frihet – vad var det då för mening med min konst? (Liksom den allt förlåtande Guden är meningslös. Ett slags sötsliskig, klibbig ynkrygg till gud som är drypande av sentimentalitet…)

—-

Livets mening kan ligga i annat än att arbeta för köpa, det kan även ligga i att ha tid att betrakta stjärnorna. (Ulf Hallberg)

Annonser