Vår

Vägarna klär av sig inåt landet.

Solen kittlar snön i veka livet.

En roddbåt märker plötsligt att den flyter,

ser i glädjen djupt i flaskan havet.

Skogen andas andfått som den sprungit.

Bakom busken byter harfrun päls.

Villan rodnar djupt i solnedgången.

Stjärnorna ser varma ut i kväll.

Även graven – om man går på kyrkogården –

kryper gången fram och sträcker på sig,

korsen smälter, bara ljus blir kvar.

Även döden har ett sätt att övervintra.

(Stig Dagerman)

—-

En italiensk människorättsorganisation vill förbjuda Dantes ”Den gudomliga komedin” i skolorna. Anledningen är att den anses vara rasistisk och homofobisk.

Redan Gombrowicz ansåg att ”Den gudomliga komedin” inte var vatten värd. En tortyrkatalog! Dante dyrkar helvetet. Förfärad och darrande av rädsla och fasa framför han den högsta hyllning till den högsta terror och kallar högsta grymhet för högsta vishet, kärlek.

—-

Yrsa Stenius har läst Zlatan Ibrahimovics ”Jag är Zlatan Ibrahimovics” och redovisar sina intryck i G-P.  Stjärnstatus är makt. Och om Zlatan Ibrahimovics hisnande karriär inte har lärt honom mycket om demokratisk civilisation så har den lärt honom att han ska få vad han vill ha. Att Zlatan framstår som outhärdligt självgod och skrytsam i den nu aktuella boken är inte svårt att ha överseende med. Det han har gjort med sitt liv är en bragd. Inte heller saknar jag förståelse för det aldrig sinande behovet att storvulet tala om vem han har blivit. Han har varit ett kränkt barn en gång. Det är hans värderingar och livshållning som är djupt problematiska, inte minst för svensk fotboll. Det är illa nog att han håller sig med dessa attityder även om det går att förstå det med. Det värsta är att Erik Hamrén i sin underdåniga önskan att vara Zlatan till lags har gjort honom till landslagskapten och sålunda försett honom med en auktoritet han inte ska ha.

Zlatan Ibrahimovic är värd att hyllas för sin fotbollskonst. Men han ska inte kanoniseras som person, klassresenär och förebild för unga generationer som i individualismens tidevarv kan få för sig att nyckeln till framgång är despoti och egenmäktighet. Despoter splittrar och härskar. Despoter tycker om likasinnade som bjuder visst motstånd. De föraktar dem som underordnar sig. Despoter lyfter dem de tycker om och sänker dem de ogillar och skrämmer. Sådan gruppdynamik fungerar knappast i ett svenskt fotbollslandslag. Varken där eller i vår medmänskliga gemenskap överlag.

Slutsats: Zlatan som förebild i fotboll – absolut. Som människa – tveksamt.

—-

Lars Åberg skriver i G-P: En av Zebraprojektets slutsatser verkar alltså bli att public service hittills har anställt folk på andra grunder än kompetens. Känslan av att fel människor lyssnar och tittar – vi måste hitta en ny publik – kan hämta stöd i uppfattningen att det är fel personer som gör programmen. Detta är givetvis ett förödande underbetyg, men samtidigt en slappt tecknad tankefigur. Hur ser den kompetens ut som saknas? Hur får man den? Hur ska den gängse synen på mångfald som ett kvoteringsärende kunna förenas med betoningen av kompetens, något som brukas ses som dess motsats? Mångfaldsförvirringen och den industri den genererat riskerar att ge både zebror och public service ett dåligt namn, men här finns absolut mängder av goda repotageuppslag för intresserade journalister.

Anm: Zebraprojektet har genomförts av SVT, SR, UR och JMK. Tanken har varit att öka medvetenheten om vikten av mångfald och likabehandling, att spegla hur Sverige ser ut i dag.

—-

Vad vi behöver är en på allvar engagerad konst som än en gång kan lära oss att vi är smarta. Och det är något som tv och film – även om de är bra på vissa saker – inte kan göra. (D F Wallace)

—-

9.11.08

Hona av blå kärrhök här sen några dagar

Gungar fram tätt över det

gula fjolårsgräset på åkrarna.

Hon borde väl inte vara här såhär tidigt på året

men ingen vinter här i år alls.

Snödroppar vintergäck har blommat sen

ett par veckor tillbaka

Nån enstaka gång har det varit minus

Regn dimma svår blåst två stormar

men idag vackert lugnt

En ”svag högtycksrygg” som

meteorologerna säjer.

Nu sveper hon iväg

den vita övergumpen lyser

En fluga mot fönstret.

Igår hade jag fruktansvärd ångest och

längtan ”hem till Stockholm”

Idag är det lugnare. En ”svag högtrycksrygg”

helt enkelt.

Olivträdet som jag ställde upp på trappan

mot söder har överlevt.

Jag med. Jag har slutat dricka

(Ulf Lundell)

Annonser