Varje människa måste hitta en punkt…

Varje människa

måste hitta en punkt där hon är hos sig själv.

Varje människa

som inte vill skäras sönder av världen

måste hitta punkten

där hon inte kan angripas,

grytet under bröstbenet

eller en bit öken

inuti det egna hjärtat.

(Kerstin Ekman)

—–

Stilla

Saltet och brödet

ljuset som skapar

sin egen stillhet

Jorden som blandar sig

med varje cell i blodet

Dagen utplånar sig själv

ditt ansikte, farväl

och avlägsna städer

i stoftfint regn

Döden är helt din egen

Och bara en stjärna härifrån.

(Pia Tafdrup)

—–

Någon lär ha sagt att det bästa med att bli gammal är att man till slut uppnår en så vördnadsvärd ålder att man kan sluta ljuga om att man har läst ”Ulysses”. Denna ogenomträngliga mastodontbok, som på nytt är i ropet genom Erik Anderssons nyöversättning med tillhörande not-bok.

—–

Om det fanns bevis skulle det inte finnas något behov av tro, inget behov av tro-skolor, inget behov av teologer, präster eller predikanter. Men det är kanske tron på det ovetbara som ger livet en extra dimension?

—–

Varför kan det vara trovärdigt när allt vi vet om det vi kallar för Gud, skrevs av människor (män) i Mellanöstern för mer än tvåtusen år sedan? Nomader som då visste bara en bråkdel om vår värld och universum, mot vad vi vet idag. Om dessa heliga skrifter var skrivna efter direkt inspiration från Gud, varför finns det då så många fel i dem? Fel som ofta har bakgrund i den tidens kunskapsnivå.

—–

När ålderdomen tar oss blir vi mållösa. Tysta betraktar vi det som finns kvar av livet. Det är inte bara en nödvändighet utan ett mål i sig att se till att det fungerar, varje dag, också de dagar haltandet är större än annars. Eros finns alltid närvarande, om inte annat kan man ringa upp ett barn eller barnbarn och tänka på varför de finns. Trösterikt och mättande, på det livsavgörande sättet. (Thomas Nydahl)

—–

Det här är ditt liv. Gör vad du älskar och gör det ofta. Om du inte gillar något, ändra på det. Om du inte gillar ditt jobb, så sluta. Om du inte tycker att du har tillräckligt med tid, sluta med att titta på tv. Om du letar efter kärlek i ditt liv, sluta leta, den kommer att vänta på dig när du börjar göra saker som du älskar. (The Holstee Manifesto)

—–

Vi bör fokusera på våra egna idéer och se till att vi äger dem, att vi verkligen står bakom våra egna ambitioner. Eftersom det är illa nog att inte få det du vill, är det ännu värre att ha en uppfattning om vad det är du vill, men i slutet av resan upptäcka att det inte i själva verket var det du ville.

—–

Inga böner lästes. Men hjärtats

lidelser kom till ro – det var lovsång

nog; och tanken avträdde

sitt välde. Jag vandrade vidare,

enkel och ringa, medan luften givmilt

smulades och bröts mot mig som bröd.

(R S Thomas)

Annonser