I dag den 1 sep gör vi intåget i höstens rike, eller för att citera Karlfeldt, den vår de svage kallar höst. Dagens väder påminner mer om sommar än om höst, men jag ser alltid fram mot hösten som en period med naturens färgprakt, mörkare kvällar med mysfaktor och en nedtrappning av den ofta hysteriska sommarverksamheten.

Ett ord som jag avskyr är ”tidsfördriv”. Fördriva något som är så svårt att hålla kvar.

Herman Hesse skrev om böcker, att de finns inte till för att göra osjälvständiga människor ännu osjälvständigare och de finns ännu mindre till för att ge livsodugliga människor ett bekvämt låtsas-eller surrogatliv. Tvärtom, böcker har bara ett värde om de för till livet och om de tjänar och gagnar livet och varje lästimme är bortslösad om den inte ger läsaren en gnista av kraft, en känsla av föryngring eller en fläkt av nytt liv.

Hur kan vi fördjupa oss i något när vi inte längre ger oss utrymme för att reflektera?

Kant svarade en gång på frågan om ”vad är upplysning?” med ”det är människans utträde ur hennes självförvållade omyndighet”. I dag verkar det som om vi gör vårt bästa för att återvända till denna omyndighet. Dessvärre.

För att återvända till böckerna så menade Kafka att vi borde läsa endast det slags böcker som sårar och knivhugger oss. En bok måste vara som en yxa mot det frusna havet inom oss.

År det bara en slump att så många upplever psykisk ohälsa i det land där ”självförverkligandet” skattas högst av allt? Svenskarnas diplomatiska läggning är ett bländverk som syftar till att montera ned alla enskilda ställningstaganden tills bara ett konsensus uppstår. Detta bygger upp illusionen av att man kan leva livet i ständig neutralitet och slippa att någonsin konfronteras.

Vi har blivit turbokonsumenter och offrar miljön och vår egen lycka. Konsumtionssamhället är inte det goda samhället. Vem ska befria oss från detta konsumtionshelvete? Ja, inte politikerna, de säger att vi måste konsumera mer för att vi ska komma ur den ekonomiska krisen. Politiker, som liknar alla andra konsumtionsprodukter, de representerar bara sig själva och sina egna privata drömmar. Ett liv med turbo kan inte vara höjden av mänsklig utveckling. Vill vi ha ett konsumtionssamhälle eller en demokrati? Vi kan knappast ha båda.

Det är inte som många tror, att universum är kalibrerat för att möjliggöra liv på jorden, utan det är livet som är kalibrerat efter universums  villkor för liv, dvs vårt liv är anpassat för universums villkor. Det sägs att universum skapades av en skapare, en skapare som inte går att förklara. Något outgrundligt. Universum låter sig inte förstås med de förutsättningar vi idag förfogar över. Jag tror att det var astronomen och författaren Peter Nilson som sa: Där det finns förutsättningar för liv där uppstår med nödvändighet liv.

Dagens tankekorn: Den som aldrig klart insett någon sanning, den saknar eget tänkande och är offer för det rådande tankemodet.

Musiktips: Brahms ”Höstvisa”.

Annonser